Corona stelt nieuwe eisen aan managers

Corona stelt nieuwe eisen aan managers

Mark van Vugt – Professor van de Vrije Universiteit – stelt in het krantenartikel uit het AD dat Corona een revolutie teweeg brengt in onze manier van leidinggeven. Het leuke is dat in de leerlijn ‘Alles over thuiswerken’ die wij bij veel van onze Satisvact bedrijfsacademies klanten in hun online leeromgeving hebben geplaatst, al de microlearning ‘Leidinggeven op afstand’ hebben opgenomen met overeenkomstige tips. Wij noemen dit ook wel een essential. De essentie over ‘Leidinggeven op afstand’ bij elkaar in één online module.

De 5 belangrijke tips uit de essential ‘Leidinggeven op afstand’:
Hoe houd je als leidinggevende het overzicht als je genoodzaakt bent om thuis te werken?

1. Verken digitale middelen 
Focus extra op de communicatie. Er gaat in schriftelijke taal ontzettend veel non-verbale communicatie verloren. Videobellen helpt te voorkomen dat er nuance verloren gaat in wat er gezegd wordt. Voorbeelden van programma’s om mee te videobellen zijn: Skype, Microsoft Teams, Zoom, WhatsApp en FaceTime.

2. Behoud vaste contactmomenten
Zorg dat er regelmatig momenten zijn waarop de voortgang besproken wordt.
Probeer dit op vaste dagen en tijdstippen te doen, zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Geef aan het begin van een meeting ook individuele erkenning. In digitale meetings is de verdeling van wie wanneer aan het woord is nog meer een aandachtspunt dan gewoonlijk.

Gaat het om belangrijkere vergaderingen, hanteer dan de standaard spelregels hiervan: er is een voorzitter, een agenda, een doel en de voorzitter leidt alles in goede banen.

3. Stel duidelijke doelen
Op afstand werken neemt een extra behoefte aan duidelijkheid met zich mee. Maak gebruik van een gedeelde kalender, zet gemaakte afspraken op de mail en wees concreet.

4. Zorg dat er ook onderling voldoende contact is 
Naast dat het belangrijk is om te investeren in je relatie tot je werknemers, is het ook erg belangrijk dat deze op de hoogte zijn van elkaars vorderingen. Zorg ook voor een informeel contactmoment als je gedwongen digitaal moet werken. Kijk eens wat er gebeurt als je een virtueel koffiemoment of vrijdagmiddagborrel organiseert.

5. Verlies de voordelen van werken op afstand niet uit het oog
E-teams schijnen vaker positief te zijn over groepsprocessen omdat er meer alternatieven bekeken worden. Hierdoor is er meer ruimte voor creativiteit en innovatie.

 

Onderstaand krantenartikel is op 17-02-2021 gepubliceerd in het AD. Wij zijn het ook eens met de 5 tips uit onderstaand artikel!

Corona stelt nieuwe eisen aan managers: ‘Autoritaire type is door het ijs gezakt’

De autoritaire, controlerende en op status gerichte manager is passé, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen op basis van een nieuw rapport. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers.

Hoe heeft corona het leidinggeven beïnvloed?
Mark van Vugt: ,,In Nederlandse organisaties gebeurde voor corona bijna alles op kantoor. Veel leidinggevenden oefenden daar fysieke controle uit, vaak informeel: even bij je binnenlopen, je aanspreken bij het koffieapparaat, meekijken over je schouder. Toen corona kwam, zijn medewerkers massaal gaan thuiswerken. Het fysieke aspect van leidinggeven is daardoor zo goed als verdwenen. En daarmee de controle van de leidinggevende over zijn medewerkers.”

Is dat erg?
,,Nee, maar de autoritaire, op status gerichte leidinggevende die zijn positie ontleent aan zijn mooie kantoor, zijn secretaresse en zijn Tesla, is er niet op toegerust. Waarschijnlijk was dit type manager al niet erg effectief, maar door corona zijn ze definitief door het ijs gezakt. Niet voor niets worden wij veel benaderd door organisaties: help ons. Onze leidinggevenden functioneren niet meer.”

Corona brengt een revolutie teweeg in onze manier van leidingge­ven.

Mark van Vugt

Wat maakt leidinggeven op afstand zo anders?
,,Je moet veel meer dan vroeger plannen, actief contact zoeken met je medewerkers en de tijd nemen om zaken door te spreken. Tegelijk moet je kunnen loslaten en verantwoordelijkheden bij je medewerkers durven leggen. Je moet daarnaast rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van medewerkers. En accepteren dat een vader of moeder met twee kinderen thuis minder productief is dan iemand zonder kinderen. Als manager moet je oog hebben voor de balans tussen werk en privé van je werknemers.”

Zijn medewerkers thuis productiever dan op kantoor?
,,Als het om individuele taken gaat wel. Dat jaarverslag schrijven lukt thuis beter dan op kantoor. Maar als het om samenwerken in een team gaat, blijft de productiviteit achter. Terwijl júist uit de creativiteit van teams innovatie voorkomt. Dus moet je als leidinggevende proberen die teamprocessen op afstand tot stand te brengen, hoe lastig dat ook is. Als corona straks voorbij is krijgen we een hybride vorm van werken. Dat rapport schrijf je thuis, die brainstorm doe je op kantoor.”

Als corona straks voorbij is krijgen we een hybride vorm van werken. Dat rapport schrijf je thuis, die brainstorm doe je op kantoor.

Mark van Vugt

Keert, als corona straks voorbij is, de autoritaire en controlerende manager terug? 
,,Nee, zijn tijd is definitief voorbij. Corona brengt een revolutie teweeg in onze manier van leidinggeven. In het algemeen kun je zeggen dat de meer ‘vrouwelijke’ eigenschappen belangrijker worden voor leidinggevenden. Uit onderzoek is gebleken dat landen onder vrouwelijke leiding beter met de coronacrisis omgingen. Vrouwen zijn eerder geneigd te luisteren naar deskundigen en hebben ook meer aandacht voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. Dat kun je ook doortrekken naar bedrijven en organisaties waar gezondheid sinds de crisis ook prioriteit heeft gekregen.”

Vijf tips voor leidinggevenden in (en na) coronatijd:

1. Hou contact. Communiceer liever te veel dan te weinig. Bedenk wie je wanneer wilt spreken en waarover. Kies voor persoonlijk contact bij gevoelige onderwerpen. Zoek een balans tussen interesse in de medewerker en het respecteren van diens privacy.

2. Waardeer medewerkers. Waarderen van medewerkers is een balans tussen belonen met salaris en het geven van complimenten. Kies naast het salaris ook andere motivators om te belonen, zoals erkenning, ruimte voor groei en meer verantwoordelijkheid.

3. Heb vertrouwen. Laat merken dat je medewerkers vertrouwt in hoe ze hun werk aanpakken.

4. Zorg voor balans. Laat werknemers bevlogen werken, zonder hun ontspanning uit het oog te verliezen. Geef zelf het goede voorbeeld, werk niet te veel en let op je eigen gezondheid. Help werknemers met doelen stellen, deadlines halen en hulp inroepen

5. Investeer in ontwikkeling. De coronacrisis zorgde dat de ontwikkeling op de langere termijn wat uit het oog raakte. Help ook op korte termijn werknemers zichzelf ontwikkelen en met werken aan hun toekomst. Koppel medewerkers aan elkaar met een buddysysteem, zodat ze leren van elkaar.

Het gepubliceerde artikel tref je hier aan:

https://www.ad.nl/werk/corona-stelt-nieuwe-eisen-aan-managers-autoritaire-type-is-door-het-ijs-gezakt~a0d93c93e/