Zo zet Ambiq hun leerplatform succesvol in
Ontwikkelen via hun eigen leerplatform WIJZER

Zo worden de Ambiq medewerkers 'Wijzer'

Paulien van Rijswijk, opleidingsadviseur bij Ambiq, vertelt hoe zij hun gepersonaliseerde leerplatform inzetten voor de medewerkers.

Jeugdzorg pakket voor vakdeskundigheid

Je wilt graag dat een online leerplatform aan alle behoeften van je medewerkers en organisatie voldoet. Het vinden van de juiste samenwerking kan daarom veel tijd kosten. Paulien vertelt: “We hebben veel verschillende gesprekken gehad. Uiteindelijk was één van de punten die de doorslag gaf voor onze keuze voor Satisvact bedrijfsacademies het grote generieke aanbod, met niet alleen persoonlijke en algemene trainingen, maar ook het Jeugdzorg pakket waar allemaal online trainingen inzitten voor onze branche. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om eigen content toe te voegen en dat is mogelijk in het leerplatform van SkillsTown.”

Eigen trainingen maken

Om je trainingsaanbod zo compleet mogelijk te maken, kun je ook eigen trainingen ontwikkelen. Paulien: “We zijn heel enthousiast over de mogelijkheid om zelf ontwikkelde trainingen toe te voegen. Zo hebben we een e-learning over seksuele opvoeding en trainingen voor de AVG zelf gemaakt en geplaatst in WIJZER. Voor de komende periode gaan we in samenwerking met Satisvact nog meer eigen trainingen ontwikkelen. Ons plan is om in het komende jaar ook eigen webinars op te nemen, bijvoorbeeld in de webinarstudio van SkillsTown. Zo kunnen medewerkers de manier van leren kiezen die ze zelf het fijnst vinden.”

TIP: Door eigen experts te betrekken bij het maken van je online trainingen kun je interne kennis op een opvallende manier delen en zullen je medewerkers het nog interessanter vinden om deze trainingen te volgen.

Paulien gaat verder: “Het afgelopen jaar vierden we bij Ambiq ons 10-jarig jubileum. Hiervoor zijn onder andere zes verschillende podcasts opgenomen voor zowel interne als externe belangstellenden. Hierin delen onze eigen experts kennis over bijvoorbeeld digitale zorg, trauma en zorg in het onderwijs. De podcasts hebben we voor intern gebruik geplaatst op WIJZER. Voor extern belangstellenden zijn de podcasts te beluisteren via Spotify en SoundCloud.”

Gebruik leerlijnen om thema’s uit te lichten

Door leerlijnen uit te lichten binnen het platform kun je trainingen die onder een bepaald thema vallen in de spotlight zetten. Paulien zegt: “We zetten eigen leerlijnen klaar op het platform voor onze medewerkers om te volgen. Medewerkers die even niet weten welke trainingen ze kunnen volgen, krijgen op deze manier meteen te zien wat interessant voor ze kan zijn.

Een voorbeeld hiervan is de forensische leerlijn voor medewerkers volwassenenzorg. Aangezien er binnen de volwassenenzorg gewerkt wordt met forensische cliënten is het handig dat de medewerkers hier meer informatie over krijgen. In de leerlijnen mixen we bestaande content van SkillsTown, maar ook eigen gemaakte content.” Door leerlijnen af te wisselen blijven medewerkers steeds opnieuw nieuwe interessante trainingen tegenkomen.

Breng het leerplatform onder de aandacht

Zorg dat je het leerplatform op een opvallende manier onder de aandacht brengt bij je medewerkers. Des te meer ze te weten willen komen en des te enthousiaster ze zijn om aan de slag te gaan! Paulien vertelt: “Om medewerkers op de hoogte te stellen van de groeimogelijkheden die het online platform biedt maakten we een flyer met de naam: Groei + bloei. Hierin vertellen we hoe ze op het platform terecht komen en wat ze hier kunnen vinden. De flyer verstuurden we samen met een zakje bloemzaadjes naar iedere medewerker.”

Weetje: Je kunt het online leerplatform personaliseren en een eigen naam geven. Om op de naam van het platform te komen heeft Ambiq een prijsvraag onder hun medewerkers uitgezet. Hier is de naam ‘WIJZER’ uitgekomen. Zo betrek je medewerkers zelfs bij het voorproces!

De combinatie van online- en offline communicatie zorgt voor extra aandacht. Paulien zegt: “We delen ook informatie over het platform op ons interne communicatieplatform. We delen dan bijvoorbeeld de meest gevolgde modules, welke trainingen populair zijn en certificaten die zijn behaald. We willen in ieder geval eens per kwartaal wat delen, zodat het leerplatform blijft leven onder de medewerkers.”

Reacties van medewerkers

Het online leerplatform is goed ontvangen door medewerkers. Zo heeft WIJZER al veel leuke reacties gekregen:

  • “Dit is heel waardevol en een kennisbron waar we in deze tijd heel erg naar op zoek waren! Ik heb al mooie dingen gezien over grooming, praten met ouders over misbruik, traumasensitief werken en nog veel meer. Ook handig dat er SKJ punten mee te verkrijgen zijn, top gedaan! Nu nog aanvullen en helemaal AMBIQ’s maken!”
  • “Dit is echt super! Wat een mooi platform met de mogelijkheden om te leren en je te verdiepen in datgeen wat jij interessant vindt!”
  • “Echt heel blij hier mee. Laten we WIJZER vullen met alle kennis die we ‘in huis’ hebben!”
  • Informatie aanvragen

      Laatste nieuws