De Goede Woning
Carolien de Koning vertelt

De Goede Woning

“Leren moet leuk en laagdrempelig zijn”

Medewerkers stimuleren om te leren? Hoe doe je dat precies? Veel organisaties vinden het lastig om leren structureel  onderdeel te laten uitmaken van werken. Bij De Goede Woning hoort leren er gewoon bij. “Zelfkennis en zelfontwikkeling zijn bij ons belangrijke organisatiecompetenties en leren moet ook leuk en laagdrempelig zijn”, aldus Carolien de Koning, Manager HRM De Goede Woning. In dit artikel vertelt ze ons hoe De Goede Woning haar academie optimaal integreert in de HRM-cyclus en hoe zij hun medewerkers blijven uitnodigen om te leren.

De academie als onderdeel van de HRM-cyclus

Een wendbare en vitale organisatie is in deze tijd van veel veranderingen in de volkshuisvesting een voorwaarde om “Goed Wonen” mogelijk te maken voor huurders. Een vitale lerende organisatie met lerende medewerkers is dus belangrijk, maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en blijven leren? Daar heeft De Goede Woning een juiste oplossing voor gevonden. Hun academie is namelijk een integraal onderdeel van de HRM-cyclus. Carolien vertelt: “De Goede Woning-academie is onderdeel van onze HRM-cyclus voor plannings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken. In deze gesprekken gaat het over organisatiecompetenties en over resultaatafspraken en wat medewerkers hiervoor nodig hebben aan bijvoorbeeld opleiding en training.”

Ieder jaar een ander opleidingsthema

Afgelopen jaar stond bijvoorbeeld het thema ‘Agressie bij de arbeidsinspectie’ centraal. “In de digitale gespreksformulieren uit onze HRM-cyclus gaven we hier extra aandacht aan door expliciet naar agressie-ervaringen te vragen”, aldus Carolien. “Met een digitaal linkje in het formulier konden collega’s gemakkelijk de interne regeling nalezen en het scholingsaanbod op dit gebied uit De Goede Woning-academie volgen. Dit jaar wordt het thema ‘klantgericht communiceren’. We zijn blij met deze cursus uit de module voor corporaties en het is mooi dat we ook nog eens onze eigen brieven kunnen opnemen in de academie. Dit zorgt voor mooi maatwerk!”

Cadeautje voor medewerkers

Met de academie wil De Goede Woning investeren in medewerkers. “We geloven dat we alleen met klantgerichte, betrokken en met de juiste kennis en vaardigheden uitgeruste medewerkers onze resultaten en dienstverlening optimaal kunnen waarmaken”, aldus Carolien. Daarom is De Goede Woning een jaar geleden gestart met de academie. Carolien vertelt: “We zien de academie als een zinvol extraatje naast het reguliere opleidingsaanbod en blijven medewerkers stimuleren om hier ook gebruik van te maken. Het cadeautje zit hem ook in het feit dat de academie thuis gedeeld kan worden met familieleden en dat er naast functie- en werkgerelateerde cursussen ook cursussen zijn voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke interesses.”

Iedereen toegang tot een breed aanbod maakt leergierig

Peter Deugd en René Sijtsema van de OR vertellen blij te zijn met het feit dat De Goede Woning ook in tijden van bezuinigingen niet bezuinigt op opleiden. “Dat het leren ook leuk en laagdrempelig is, is zinvol. Het is mooi dat de academie iedereen toegang geeft tot een breed scholingsaanbod. Grasduinend in opleidingsland komen collega’s opleidingen tegen waar ze anders geen weet van zouden hebben. Dit is goed voor persoonlijke ontwikkeling en loopbaan”, aldus Peter Deugd en René Sijtsema van de OR.

Carolien vertelt het erg leuk te vinden dat de academie ook thuis met de familie gedeeld wordt. Peter Deugd heeft bijvoorbeeld ter voorbereiding op de vakantie samen met vrouw en dochter de taaltraining Italiaans gedaan. “De mogelijkheid voor kosteloos thuisgebruik van de academie en de interessante doorkijk naar wat er allemaal bestaat in opleidingsland dragen bij aan ons doel om opleiden laagdrempelig, leuk en leerzaam te maken en mensen leergierig te houden, zodat we een vitale, wendbare organisatie blijven die zorgt voor “Goed Wonen” in Apeldoorn!”, aldus Carolien.

Informatie aanvragen

    Laatste nieuws